King’s Speech…Schoolvoorbeeld TedX

Home / Nieuws / King’s Speech…Schoolvoorbeeld TedX

Anneke‘Ik heb een droom dat op een dag dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar credo zal naleven. Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk geschapen zijn. Ik heb een droom dat op een dag, op de rode heuvels van Georgia, de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat die blakert in de hitte van onrecht en blakert in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter. Ik heb vandaag een droom.’

Stel dat Martin Luther King zijn speech in 1963 had ingeleid met: ‘I have an idea’. En hij had vervolgens een ingewikkeld inhoudelijk gedetailleerd verhaal gehouden over zijn idee. Dan had nu waarschijnlijk bijna niemand meer geweten wie Martin Luther King was en wat hij wilde. Maar King had niet zomaar een idee. Hij had een droom en wist deze zodanig met woorden te verbeelden dat mensen over de hele wereld decennia later nog steeds weten hoe zijn ideale toekomst eruit zag. Zo krachtig is het vermogen om een droom te verbeelden.

Hoe ziet de visie voor de toekomst van jouw organisatie of team er uit? Wil jij de vraag beantwoorden: Hoe houdt mijn organisatie zich de komende jaren staande in tijden van crisis en toenemende concurrentie? Of wil je de gedroomde toekomst voor jouw organisatie of team verbeelden en daarmee iedereen aan tafel krijgen voor een feestmaal? In de praktijk beantwoorden veel organisaties helaas de eerste vraag. Veel minder organisaties schetsen hun toekomstbeeld zo beeldend dat je wel gek zou zijn als je geen onderdeel van deze droom zou willen uitmaken.

Deel je droom om je mensen erin mee te nemen! Maar doe het inspirerend. Geef geen ellenlange speech, maar schrijf je eigen inspirerende King’s speech. Het vertellen van je toekomstvisie, hoe groot of klein ook, kan dat in minder dan 20 minuten. Martin Luther King gebruikte 17 minuten om in 1963 meer dan 200.000 mensen ter plekke en nog veel meer via de live televisie-uitzending te inspireren met zijn droom. En decennia later inspireert hij nog steeds mensen door de manier waarop hij anderen mee wist te nemen. 17 minuten is overigens 1 minuut minder dan de maximale lengte van een TedX Talk. Kan er een verband zijn tussen het succes van Kings speech en TED? Ik denk het wel.

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter