De ultieme Master opleiding: schrijf een boek!

Home / Nieuws / De ultieme Master opleiding: schrijf een boek!

Mijn managementkookboek Verandering van Spijs is een feit. Dat wil zeggen: mijn denk- en schrijfwerk zit erop. Er wordt nog druk gewerkt aan ontwerp, marketing en productie. Maar ik kan langzaam maar zeker stukken gaan delen met mensen om me heen. Mensen vinden het gaaf. Want heel veel mensen willen graag een boek schrijven, maar de meesten komen er niet toe. Geen tijd, te moeilijk, wie ben ik om een boek te schrijven. Allemaal argumenten die ik ook heb opgeworpen. Maar gelukkig ook weer naast me heb neergelegd.

Ik krijg vaak de vraag of een boek publiceren financieel wel haalbare kaart is. Het antwoord: Waarschijnlijk niet. Ik heb ervoor gekozen een distributie overeenkomst met een uitgever aan te gaan en mijn boek verder in eigen beheer uit te brengen en dat betekent dat ik veel zelf moet regelen en alles moet betalen. Een behoorlijke investering in tijd en geld. Maar ik kan je vertellen. Het is het waard. Ik realiseer me na anderhalf jaar onderzoeken, interviewen en schrijven dat het de beste investering in mezelf is geweest die ik in heel mijn carrière heb gedaan. Ik heb altijd veel aan persoonlijke en professionele ontwikkeling gedaan en daarvoor veel opleidingen en trainingen gevolgd. Op mijn verlanglijstje stond een MBA of Master. Want stil staan is achteruitgang… Een beetje Master kost veel geld en tijd. Als je een goede Master kiest is dat een prima investering. Maar ik heb een alternatieve tip voor je. Schrijf een boek! Ik heb er bijna net zo lang over gedaan als de tijd die je nodig hebt voor een Master opleiding. Ik heb er tenminste net zoveel tijd in zitten als de studiebelasting van een dergelijke opleiding, maar beter op maat had geen enkele opleider een Master voor mij kunnen ontwikkelen.

De deuren naar inspirerende mensen gaan open. Mensen vinden het leuk om je te helpen. Dus interviews waren zo geregeld. Wanneer je een helder beeld hebt van je doelstelling van je boek, kun je heel gericht gaan onderzoeken. Ik heb de hele reeks managementboeken die ik in jaren had verzameld en nooit had gelezen nu in een ruk uitgelezen, omdat ze opeens een stuk relevanter waren. Daarnaast heb ik nieuwe boeken aangeschaft die ik direct kon gebruiken. En qua persoonlijke ontwikkeling was dit het beste cadeau dat ik mezelf kon geven. Niemand vertelt je wat je moet doen en waarom en wanneer het af moet. En niemand vertelt je of het goed is. Ten zij je het vraagt. Het moet in eerste instantie helemaal uit jezelf komen. Een intensieve training in zelfdiscipline, zelfverzekerdheid en de kunst van het vragen om hulp.

Dus iedereen die zich beraadt op een mooi opleidingstraject voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, raad ik aan: Neem naast het prachtige aanbod van opleidingen ook eens in overweging om een boek te schrijven. Ik kan je verzekeren dat het je bloed, zweet en tranen kost. Maar het levert je ook veel inspiratie, gerichte kennis en een kans op de titel van best selling auteur. Mooi alternatief voor een mastertitel, dunkt me!

Gerelateerde berichten
Reacties
  • Saskia van Herpen-de Wit

    Hoi Hanneke wat een herkenbaar verhaal. Al heb ik zelf het boek nog niet geschreven. Maar een glossy magazine maken telt misschien ook. Zou je ook eens moeten proberen. Geeft in ieder geval heel veel energie en inspiratie.

    Groet Saskia

Laat een reactie achter